Costumul făcut la comandă

Dacă ai auzit expresiile “costum la comandă” sau “made-to-measure” şi încă nu ești familiar cu aceşti termeni urmărește rândurile de mai jos.

Costumul prêt-à-porter vs costumul la comandă.

Costumul prêt-à-porter sau ready-to-wear este acel costum pe care îl cumperi de pe raftul magazinului, gata pentru a fi purtat. În funcţie de magazin, se poate găsi în multe tipuri de ţesături şi culori însă, în majoritatea cazurilor, acesta va fi un costum business pentru birou, într-o nuanţă de albastru sau gri cu foarte mici variațiuni de țesătură.

Principalele avantaje ale acestui costum sunt:
a) Este mai ieftin decât cel MTM făcut pe comandă – deoarece se produce în serie, într-un număr destul de mare, pe nişte mărimi standard.
b) Se poate purta imediat după achiziţie sau la scurt timp după ce l-am cumpărat, având în vedere că este gata croit şi că eventualele ajustări de care e nevoie nu durează foarte mult timp.
Preţul şi faptul că e gata repede sunt principalele motive pentru care mulţi bărbaţi aleg un costum business sau un costum pentru birou direct de pe raft.
Pe de altă parte, dezavantajele unui costum prêt-à-porter sunt: calitatea inferioară din punct de vedere al construcției sacoului în comparaţie cu un produs made-to-measure, faptul că nu ai posibilitatea să îl personalizezi ca pe un costum la comandă şi faptul că nu se va aşeza pe purtător ca un costum făcut la comandă.

Costumul la comandă poate fi de două feluri: bespoke şi made-to-measure (MTM). Costumul bespoke este confecționat de maestrul coritor, cel care ia și măsura, iar tiparul după care se croiește costumul este făcut de la zero. Costumul made-to-measure începe de la un tipar standard, care se ajustează în funcţie de măsurile și preferințele clientului și se personalizează la croi, țesături, nasturi și alte detalii care fac parte din imaginea de ansamblu a costumului.

Avantajele unui costum la comandă faţă de cel de pe raft sunt:

a) Croiul este mai potrivit pentru purtător. La un costum la comandă măsurile sunt cele ale clientului, iar micile nepotriviri de conformație sunt acoperite pe cât se poate de croiul special calculat pentru purtător.

b) Posibilitatea de a personaliza. Un costum la comandă se poate personaliza în foarte multe feluri: ca și cori, țesături, nasturi și multe alte detalii importante. Practic nu există două costume identice atunci când vorbim de costumul made-to-measure.

c) Construcția sacoului este superioară. Pentru costumele la comandă, producătorii care se respectă, vor pune la alegerea clientului doar construcții superioare celei termocolate, adică costrucții half-canvas și full-canvas.

Singura opţiune fără compromis

Dacă ar fi să bifezi o singură opţiune la care să nu faci compromis atunci când vine vorba de costumul la comandă, aceasta ar fi croiala. Deoarece hainele sunt o extensie a propriei personalităţi, este important ca o haină să stea pe noi ca un strat exterior personal şi să o purtăm cu nonşalanţă şi relaxare; să nu fie nici strâmtă, astfel încât să ne restricţioneze libertatea de mişcare, dar să nu fie nici prea largă, să aibă un aspect neplăcut.
Un aspect important în ceea ce priveşte croiala este ca acel costum să fie în concordanţă cu propria noastră antropometrie. Spre exemplu cei înalţi şi slabi pot alege un sacou cu închidere la 3 nasturi şi pantaloni cu manşete, cei scunzi pot alege un sacou cu închidere la 1 nasture şi pantaloni fără manşete. Sacoul cu închidere la 2 nasturi este alegerea universal valabilă, se potriveşte oricărei constituţii. Mai departe, tipul de umăr, forma şi lăţimea reverelor, numărul de şliţuri de la spate şi alte detalii rămân la preferinţa fiecăruia.
Tot de preferinţe personale dar şi de situaţia în care costumul va fi purtat, mai ţine şi tipul de croială. Raportându-ne la cele două mari şcoli de croitorie, în Londra de exemplu costumele se construiesc în aşa fel încât să aibă un aspect rigid, sobru, cu mai mult burete în umeri şi cu o anumită stricteţe în felul în care stofa se aşează pe purtător; aceste costume sunt potrivite mediului business şi ţinutelor de seară. Pe de altă parte, în Napoli, costumele se construiesc pentru a fi mai lejere, fără prea multe întărituri în umeri, sunt doar parţial căptuşite sau chiar fără căptuşeală şi e posibil ca sacoul napoletan să formeze cute în diferite locuri; toate acestea însă sunt pentru a spori cu mult gradul de confort al purtătorului.

Contează stofa ?

Bineînţeles că da. Croiala este cea mai importantă, ea creează o anumită personalitate ținutei, iar stofa este cea care întregește aspectul total care spune o poveste despre purtător și oferă rezistența costumului. Stofa poate fi împărţită în două mari categorii, în funcţie de:1) Cromatică:

a) Costumul bleumarin si costumul gri – formează baza garderobei masculine, motiv pentru care ar trebui să le aibă orice bărbat. Ele se pot purta în foarte multe situaţii, de la întâlnirile de afaceri până la evenimente precum nunţile.
b) Costumul negru – se poartă de obicei seara după orele 18, în special când discutăm despre ţinuta black tie, sau pe timp de zi de către cei care lucrează în domeniul pompelor funebre.
c) Costumul deschis la culoare – se poartă de obicei în sezonul cald şi de multe ori sunt dintr-o combinaţie de lână cu alte materiale mai ușoare sau din materiale precum: bumbac, in, mătase.
d) Costumul în dungi sau carouri – reprezintă opţiunea bărbatului căruia serviciul îi permite să poarte şi alte costume în afară de cele uni bleumain şi gri sau, pur şi simplu, opţiunea de peste zi a bărbatului pasionat de stilul masculin.

IMG_3817

2) Fineţe:

a) Costumul sintetic – deşi producătorii ar argumenta faptul că un costum din fibre sintetice este mai rezistent decât unul din lână, nu este recomandat să purtăm aşa ceva deoarece aceste costume nu sunt confortabile, nu lasă pielea să respire şi nu se aşează pe noi aşa cum se aşează unul confecţionat din fibre naturale.
b) Costumul din lână 100% – odată ce începem să discutăm despre lână, lucrurile devin bune. După ce este tunsă, lâna se pune sub microscop pentru a se stabili ce grosime au firele. Această grosime se măsoară în microni, după care se împarte în mai multe categorii în funcţie de un sistem bine pus la punct. O lână cu un diametru mai mic de 19 microni este considerată o lână de calitate iar o lână cu un diametru mai mic de atât face deja parte din categoria Super (de la Super100’s până la Super200’s, în funcţie de fineţea firelor).
Costumele confecţionate dintr-o lână mai groasă vor fi durabile în timp, vor ţine de cald purtătorului şi vor rezulta într-un costum mai rigid; pe măsură ce fineţea materialului creşte, costumele vor fi mai subţiri și mai lejere la purtat, însă nu aceleași propietăți şi nu vor rezista dacă vor fi purtate zilnic.
c) Costumul din stofe de lux – este acela confecţionat din stofe foarte fine precum lâna din gama Super 160’s – Super 240’s, combinată cu alte fibre preţioase cum este mătasea, caşmirul sau părul de lame. Din aceste stofe rezultă un costum foarte lejer şi plăcut la atingere, dar care nu este un costum de zi cu zi.
d) Costumul pentru sezonul cald – de obicei este confecţionat din in,  bumbac (twill, seersucker sau solaro) sau o combinaţie dintre cele două. Avantajul este că ne protejează de căldură însă dezavantajul este că se şifonează foarte uşor.

Trei lucruri pe care trebuie să le ştii despre magazin înainte să comanzi:

1) Unde se produc hainele şi cine le face – este important să ştim aceste lucruri, deoarece se vor reflecta în produsul final pe care îl cumpărăm. Esenţial este ca cei care produc haina să aibă suficientă experiență în ceea ce fac și să pună accentul mai mult pe calitate decât pe numărul de unităţi vândute.
2) Dacă cei care produc hainele au experienţă – în cazul în care magazinul sau croitorul nu are experienţa necesară, în mod sigur costumul nu va fi la nivelul aşteptărilor tale. Cunoașterea vine odată cu experiența acumulată. Nu există măiestrie la nivelul de început.
3) Dacă lucrează half şi full-canvas – Este de evitat să cumperi un sacou dintr-o stofă Super160’s care are întăritura pieptului construită cu adeziv şi nu cusută. Dacă magazinul nu oferă servicii half-canvas şi full-canvas, ar trebui să mai cauţi şi în altă parte.

Ce să ceri când îţi faci costum la comandă

Dacă discutăm de un costum business bleumarin sau unul gri pe care îl vei purta mai des la birou, recomandarea este să alegi o stofă bună dar nu foarte fină, adică să nu fie mai fină de Super 140’s deoarece costumul nu va avea ținuta necesară în business. Dacă îţi doreşti un costum pe care să-l porţi în contexte lejere sau de ceremonie, eşti liber să alegi o stofă mai fină.

Următorul lucru pe care poţi să-l ceri este ca sacoul să fie full-canvas sau măcar un half-canvas, pentru un sentiment autentic de confort și calitate.

După stofă şi construcţie, îţi poţi îndrepta atenţia spre detalii care vor face costumul unicat şi anume: căptuşeala, nasturii, forma şi numărul buzunarelor, tipul de rever, numărul de şliţuri de la spate şi eventual o monogramă cusută cu atenție pe interiorul sacoului.

Un ultim sfat este să nu te laşi dus de val din cauza entuziasmului şi să îţi faci mai multe costume deodată. Întâi verifică serviciul oferit de magazinul respectiv, observă cum eşti tratat de către consultanţi, vezi dacă se respectă data la care ţi s-a promis că va fi gata costumul, vezi cum îţi vin hainele pe tine şi dacă s-au respectat detaliile pe care le-ai stabilit împreună cu cei din magazin. Dacă eşti mulţumit de toate aceste aspecte, atunci înseamnă că ți-ai găsit un loc minunat de unde poți să îți comanzi costumele așa cum îți dorești.

Post Tags
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT