Aventuri urbane cu Louis Purple. Episodul 1: Cristian Lupeș, dirijor

„Am știut dintotdeauna că voi fi dirijor. Nu îmi amintesc să îmi fi dorit altceva. Am iubit muzica de când mă știu. Și am dirijat de când mă știu. La început, secondând pe Karajan la televizorul alb-negru, apoi am găsit un public, la absolvirea grupei mici și mult mai târziu, la terminarea primului an de Conservator. Și acolo a început totul, la modul cel mai serios.

Astăzi sunt unul din exponenții generației mele, cu peste 100 de concerte aici, dar și în Europa. Lumea mea este puțin diferită de a majorității oamenilor pe lângă care trec pe stradă. Așa cum probabil un pictor evaluează calitatea luminii când iese pe stradă în funcție de capriciile vremii, la mine în cap răsună simfonii la impactul vizual al Căii Victoriei puțin prea aglomerate și prea încărcate de claxoane. Dar iubesc atât momentele de liniște, de care mă bucur alături de prietenii mei artiști, cât și momentele tensionate când, de nevoie, trebuie să pășesc prin jungla bucureșteană.

Pur și simplu, le atribui alte fragmente muzicale.

credite Ilina Schileru, Louis Purple

Cu toate acestea, viața unui artist contemporan nu înseamnă doar boemie. Înseamnă și mult marketing și atenție la propria imagine. Iar eu, prin prisma ocupației mele, sunt mai mult decât atent la aceste lucruri. Întotdeauna îmi construiesc imaginea în funcție de următorul concert pe care îl voi susține. De la afiș, până la felul în care ies pe scenă, toate detaliile contează. În spatele muzicii stau ore întregi de schițe de arhitectură muzicală, dar și …vizuală.

Iar acest lucru se reflectă și în cum aleg să mă îmbrac, atât pe scena, în timpul repetițiilor cu orchestra, cât și când ies pe stradă și mă pierd în anonimat. Dar indiferent de valențele între care mă joc, nota de eleganță rămâne o constantă.

Am fost întotdeauna un om preocupat de micile detalii care fac diferența între un novice și un profesionist. Așa că înțeleg importanța consultanței cu un specialist și atunci când îmi comand un costum. Înțeleg importanța armonizării texturii unui material cu personalitatea mea, oricât de inedit ar părea, așa cum gândesc armoniile atunci când deschid pentru prima dată o partitură nouă. Tot ce mă înconjoară se bazează pe armonie: a sunetului, a minții, a văzului, a simțirii…

Îmi place, ca atunci când merg spre sala de repetiții să mă simt bine în pielea mea. Îmi place să străbat Calea Victoriei și să fac un detour într-o galerie de artă, îmi plac oamenii zâmbitori pe lângă care trec, îmi place decența și rafinamentul, și starea pe care ți-o imprimă un costum făcut special pentru mine. Îmi plac multe lucruri în București. Unul din ele fiind brandul Louis Purple.

Cred într-o construcție a imaginii bărbatului contemporan atât la nivel spiritual, cât și la nivel al imaginii imediate. Pentru că nota pe care o primești la o primă întâlnire are directă legătură cu felul în care arăți , și trebuie să fii mereu pregătit pentru acel moment.

Anumite lucruri nu se vor demoda niciodată, indiferent de traiectul lumii contemporane. Așa cum cred în perenitatea muzicii culte, așa cred în bunul gust. Este apanajul oamenilor educați și îmi doresc să văd asta cât mai mult pe străzile din București, dar și în sălile de concerte, și nu numai în perioada Festivalului Enescu, ci tot timpul.

Cu acest crez intru de fiecare dată în sala de repetiții.”

Written by
Latest comment
  • Cristian poate fi imaginea lp.

LEAVE A COMMENT