Fie că eşti pasionat de stilul masculin şi îmbraci aproape zilnic un costum sau că porţi rar astfel de ţinute, ai nevoie de acel sacou ideal care te salvează în orice situaţie. Este vorba despre sacoul care se caracterizează prin versatilitate, care poate fi purtat în ţinute business, poate fi purtat ca un sacou casual, poate fi un sacou pentru blugi şi, nu în ultimul rând, poate fi un sacou pentru vară.

Soluţia “ideală” a bărbaţilor

Soluţia ideală este blazerul clasic bleumarin. Acest blazer a evoluat din două sacouri diferite, pentru a ajunge la forma lui actuală. Primul sacou a fost purtat de Marina Regală Britanică. În anul 1837, când regina Victoria a Regatului Unit plănuia o vizită pe vasul, căpitanul vasului s-a îngrijorat atât de tare în legătură cu uniformele neîngrijite ale membrilor echipajului încât a luat decizia să-i îmbrace pe toţi în sacouri bleumarin la două rânduri, cu nasturi metalici cu motive marinăreşti. Reginei i-au plăcut atât de mult ţinutele încât a decretat ca întreaga marină să le adopte.

sus: 5 membrii ai Waterford Boat Club, foto: National Library of Ireland

AAl doilea sacou din care a evoluat blazerul la un singur rând de nasturi a fost cel purtat în Anglia în decursul secolului al XIX-lea de către echipele care luau parte la competiţii sportive nautice.
Blazerul este diferit faţă de sacoul sport prin faptul că e confecţionat dintr-o ţesătură uni, fără imprimeu şi este diferit faţă de sacoul de costum prin faptul că nu are o pereche de pantaloni confecţionaţi din acelaşi material şi aceeaşi culoare.

stânga: Don Bradman, jucător de cricket, Bradman Museum Trust Collection Bowral / dreapta: sacoul Louis Purple

În afară de ţesătura uni, alte caracteristici care definesc blazer-ul tradițional sunt:
–  culoarea bleumarin;
– nasturii metalici, de obicei decoraţi cu motive marinăreşti, având în vedere faptul că blazerul este un articol vestimentar ce provine din armată;
– poate fi parte dintr-o uniformă şcolară sau dintr-o uniformă a unei echipe sportive;
– poate fi confecţionat din diferite tipuri de lână, flanel sau chiar caşmir;
– modelul american de obicei are un şliţ la spate şi revere normale, pe când cel englezesc are două şliţuri la spate şi, dacă este la două rânduri de nasturi, are revere ascuţite.

foto credit Vanity Fair
sus: Sacoul în familia regală, Vanity Fair

3 elemente ale sacoului ideal

Trei dintre cele mai importante elemente ale sacoului ideal sunt:

1) Culoarea – ţinând cont de faptul că blazerul are o culoare clasică, în cele mai multe cazuri bleumarin, acesta se potriveste oricărei nuanţe de păr şi poate fi asortat foarte uşor cu multe tipuri de haine şi accesorii:
– pentru a forma o ţinută business clasică, se poate asorta blazerul cu o pereche de pantaloni gri din lână, o cămaşă albă şi o cravată bleumarin;
– pentru a forma o ţinută clasică de vară, blazerul se poate asorta cu o pereche de pantaloni albi şi o pereche de pantofi fără şiret (loafers);
– pentru o ţinută casual, se poate asorta cu o pereche de pantaloni chino, pantaloni cu 5 buzunare sau o pereche blugi şi o cămaşă sau chiar un tricou normal sau cu guler in V;
– peste blazer se poate purta un palton, un trench ori o haină;
– în funcţie de situaţie, blazerul se poate accesoriza cu o batistă de buzunar, un fular, o cravată, un papion sau o eșarfă ascot.

2) Materialul – dacă blazerul bleumarin este singurul tău sacou din garderobă şi vrei să îl porţi în cât mai multe situaţii posibile, recomandarea este să fie dintr-un material rezistent, pentru a-l putea purta cât mai mult. În această ordine de idei, nu se recomandă o ţesătură foarte pretenţioasă, cum sunt tipurile de lâna din gama Super 160’s în sus, caşmirul sau alte ţesături mai fine; în schimb se poate opta pentru o lână care se clasează sub gama Super 160’s. Pe lângă aceasta, se mai poate opta pentru o combinaţie de lână cu mohair, în aşa fel încât să obţinem rezistenţa dorită din partea hainei. dar să nu fim nevoiţi să sacrificăm confortul purtând o haină confecţionată numai din material clasic.

3) Construcţia – un sacou poate avea mai multe tipuri de construcţie, însă în cazul nostru vom discuta în principal despre construcţia necăptuşită. Este recomandată sacoului “bun la toate” în special datorită faptului că ne ţine de răcoare în sezonul cald, deci poate fi şi un sacou de vară, spre deosebire de un sacou căptuşit care este mai gros.
Sacoul necăptuşit este caracterizat de lipsa întăriturilor care în mod normal ar fi ataşate umerilor, gulerului şi pieptului.
Deşi este un sacou subţire, dacă este croit din lână se poate purta şi în sezoanele reci cu condiţia să fie purtat sub un palton, pentru a ne asigura că vom fi protejaţi de temperaturile scăzute.

Contează producătorul?

Sigur că da. Este important să achiziţionăm articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte de la producători care pun pasiune în ceea ce fac şi care au expertiza necesară pentru a produce anumite produse precum sacoul necăptuşit, sacou pe care nu îl găseşti în orice magazin din mall şi pe care majoritatea croitoriilor nu vor şti să îl croiască în cazul în care vei vrea să-ţi faci unul pe măsură. Astfel, o regulă bună de urmat este fie să îţi achiziţionezi hainele dintr-un loc cu tradiţie în domeniul vestimentaţiei masculine, fie să alegi un magazin care dispune de oameni calificaţi în a produce articole precum sacoul necăptuşit.

În magazinele Louis Purple vei găsi întotdeauna sacoul potrivit ție, fie gata făcut, fie la comandă.

Written by
No comments

LEAVE A COMMENT