Dacă întrebarea este: Cine a fost la început, oul sau găina? Răspunsul este: la început a fost haina și apoi pantoful. Cu toate acestea, cele mai importante elemente din garderoba unui bărbat rămân costumul și pantofii, chiar dacă nu se află pe același nivel de valoare.
Obiceiul de consum local este ca valoarea pantofilor să fie similară cu valoarea costumului. Acest obicei este întâlnit mai mult la consumatorii cu venituri medii și mici.
De ce nu este un obicei corect? Din mai multe motive. Primul ar fi diferența de confecționare. Pornind de la material, pantofii se confecționează din materiale mult mai accesibile și ca preț, dar și ca volum față de cele ale costumului. Astfel, materialele unui pantof pot reprezinta 30-50% din valoarea materialelor unui costum, la nivelul de bază. Dar croitorul poate să acceseze materiale mult mai scumpe față de pantofar și în cele mai multe cazuri o face.
În privința manoperei, nu punem în balanță diferența la nivel de valoare, însă adevărul este că un pantof se confecționează într-un timp mult mai mic față de un costum. De aici deducem încă o diferență de valoare în favoarea costumului.
Un alt motiv, după diferențele de confecționare, este suprafața pe care o acoperă pe corp, unde costumul câștigă detașat în fața pantofilor. Poate nu sună ca un argument suficient de convingător, dar la o distanță mai mare de 5 metri costumul este cam tot ce se vede. Iar ținuta per ansamblu se sprijină pe costumul ales, piesa principală din ținută.
Cum se calculează valoarea unui produs în funcție de purtare?
Sunt foarte multe persoane experimentate care își calculează bugetul destinat elementelor vestimentare în funcție de numărul de purtări. Obicei este foarte bun când ai nevoie să așezi elementele din garderobă în ordinea priorităților.
La un mic calcul cei care câștigă sunt tot costumul și pantofii, fiind cei mai rezistenți la uzură și dacă purtătorul are un context business, atunci sunt și cele mai folosite elemente. Dacă se calculează per purtare veți vedea că valoarea unui costum poate să fie mai mică decât a unei cămăși sau a unei cravate.
Acest mod de calcul este foarte eficient dacă se urmărește identificarea elementelor cu folosința cea mai mare și îndelungată și serviciul pe care îl aduc. Dar acest mod de calcul nu funcționează în cazul evenimentelor și al situațiilor speciale. Sunt foarte mult persoane care își fac o ținută întreagă destinată unui singur eveniment. Această acțiune nu poate fi judecată ca lipsită de eficiență din moment ce evenimentul în sine este de o însemnătate foarte mare pentru persoana în cauză.
Care este valoarea unei cămăși?
Cămașa este un element mai uzual. Fie că porți sau nu costum, cămașa este o opțiune potrivită pentru toate contextele urbane. Datorită faptului că manufacturarea cămășii implică un efort mult mai mic față de cel al costumului, sunt foarte multe ateliere care confecționează astfel de elemente vestimentare. De aici rezultă și prețul destul de mic la care se găsesc cămăși pe piața europeană și din întreaga lume.
Dar să vedem care este valoarea unei cămăși în raportul cu costumul. Materialele unui cămăși de bază sunt cam a cincea parte ca valoare față de materialele folosite la un costum de bază, dar manopera unei cămăși este cam de 20 de ori mai puțin costisitoare față de cea a costumului. Din aceste două motive, la același producător cămașa va avea cam 10-20% din valoarea unui costum.
Care este valoarea accesoriilor?
La accesorii lucrurile stau puțin altfel. Accesoriile au în cea mai mare parte valoarea dedusă din materialele folosite și foarte rar manopere costisitoare. Din acest motiv, dacă nu vorbim despre opere de artă, cravata împreună cu batista ar trebui să reprezinte tot 10% din valoarea costumului.
Celorlalte ”accesorii” precum șosete, curele, geantă, ceas și altele ar trebui să li se aplice calculul per purtare și beneficiarul să decidă dacă este mulțumit sau nu de serviciul pe care îl primește în schimbul banilor.
În magazinele Louis Purple găsiți toate elemente enumerate la un raport corect. Vă așteptăm!