Imaginea unui bărbat în bucătărie este considerată a fi foarte atractivă de către femei, mai ales dacă bucătăria este utilată cu ultimele „gadget-uri” și procesul de a găti este „tehnologizat”. Dacă, pe lângă aceste „itemuri” de ultimă oră, adaugi și un accent de eleganță printr-o ținută inedită, efectul poate deveni irezistibil.
Cu toate acestea, în România și nu numai, stereotipul este acela că bărbații nu au ce căuta în bucătărie. Majoritatea oamenilor nu vizualizează un bărbat care arată bine într-o bucătărie organizată, care gătește cu pasiune. Concepția unanim acceptată este că în bucătărie bărbatul e fie: foarte relaxat și dezorganizat, în tricou și bermude, fie profesionist și competitiv, în halat alb, adică un bucătar profesionist.
Credite foto: Francisc Photographer, Cluj-Napoca
Iumaginea bărbatului bun bucătar, dar și extrem de elegant este folosită în cinematografie. Sofisticarea este punctată printr-un personaj masculin gătind, îmbrăcat în costum sau numai în cămașă cu vestă. Tocmai prin asocierea acestui tip de ținută, creată anume pentru situații formale, cu activitatea casnică, prin excelență informală, se creează un mic paradox, care semnifică o personalitate complexă și… sofisticată. Chiar dacă a reușit să fie atins de un praf de faină pe vesta costumului, bărbatul în bucătărie rămâne elegant prin atitudine și prestanță.
Cămașa de bumbac egiptean cu gulerul apretat arată mai bine și mult mai atractiv decât un halat de bucătar, iar vesta la două rânduri de nasturi din țesătură naturală aduce „un touch” masculin mult mai personal decât un șorțul tradițional.
Credite foto: Francisc Photographer, Cluj-Napoca
Iar apoi, ce poate fi mai masculin decât îmblânzirea focului, pentru a-i găti partenerei tale un desert flambat, într-un costum Zero Gravity care îți permite o libertate de mișcare incredibilă, accesorizat cu o cravată de mătase în culori cu accente solare. Asocierea focului, un element pe care bărbatul l-a instrumentat pentru a asigura supraviețuirea familiei din cele mai vechi timpuri, cu bărbatul în ținută elegantă – este inedită. Forța brută tipic masculină sugerată prin elementul focului, combinată cu finețea și rafinamentul pe care o ținută aleasă și croită cu bun gust o poate oferi – constituie o combinație surprinzătoare în mod pozitiv.
Credite foto: Francisc Photographer, Cluj-Napoca / Mads Mikkelsen in serialul Hannibal
Mânuirea cuțitului este asociată deseori cu personajul de tip „bad-guy”. Un astfel de exemplu este personajul interpretat de Mads Mikkelsen în serialul Hannibal. Deși un personaj extrem de controversat prin natura sa întunecată, reușește să transmită o atitudine impunătoare, carismă și farmec personal. Toate aceste atribute sunt susținute printr-o atenție sporită a costumierilor aplecată asupra înfățisării personajului în rol principal: de la tunsoare până la tipul de material din care este realizată cămașa.
Reîntorcându-ne la realitatea cotidiană, în afara ecranului de cinema, un bărbat în bucătărie transmite, fără să vrea, mult sex-appeal. Mai ales când întregul tablou casnic este condimentat cu o ținută perfect croită pe corpul bucătarului.
Adevărul este că eleganța a fost întotdeauna la modă. Așa cum reiese și din această scena amuzantă, din The Apartment, realizat în 1960, în care personajul lui Jack Lemon, deși strecoară spaghetele printr-o rachetă de tenis, rămâne un tip șic și elegant, prin ținuta de bucătar total neobișnuită, cămașă și pantaloni de costum.
În foto: Jack Lemon, The Apartment, 1960
În cinema, imaginea bărbatului în bucătărie poate sublinia atribute diverse, în funcție de contextul în care regizorul alege să prezinte personajul: de la bărbatul în bustul gol, emanând virilitate până la chintesența rafinamentului, exprimată prin ținuta impecabilă și formală, cu totul inedită pentru spațiul bucătăriei.
Credite foto: Francisc Photographer, Cluj-Napoca
Ca regulă generală, a arăta impecabil în orice situație este o alegere care va transmite celor din jur că te respecți și că le oferi și lor același respect. Iar doamnele sunt primele care vor aprecia efortul unui asemenea bărbat.
Așadar, vă sugerăm să rupeți stereotipurile și să abordați astfel de medii „periculoase” cu toată deschiderea. Iar doamnelor le recomandăm un pahar de vin roșu și le urăm o cină pe măsura ținutei bucătarului!