Olimpiada de la Rio de Janeiro a început de câteva zile. Pentru cei împătimiții fani ai sporturilor olimpice, care au petrecut o noapte albă vineri spre sâmbătă urmărind deschiderea oficială de pe stadionul din Rio – Maracanã -, a fost o experiență nouă din mai multe motive. Este prima olimpiadă care are loc într-o țară din America de Sud, Rio câștigând titlul de gazdă a jocurilor în 2009 în fața orașelor mari precum Chicago, Tokyo și Madrid. Este prima olimpiadă în care vor participa sportivi născuți după anul 2000, la natație și gimnastică. După o pauză de 112 ani, golful reintră în categoria olimpică.
Pe de altă parte, ediția se confruntă cu probleme precum tensiunea social-politică a Braziliei pe fondul căreia au izbucnit manifestații și proteste împotriva necesității reale de a organiza olimpiada tocmai într-o țară care se luptă cu sărăcia. Apoi, virusul Zika este un impediment real din cauza căruia mulți sportivi au renunțat de bună voie să participe, sacrificându-și eforturile a ani de antrenament în așteptarea următoarei ediții.
Cu toate acestea, Olimpiada are o un grad de participare considerabil și România nu face excepție: 94 de sportivi ne reprezintă la această ediție. Iar mesajul ceremoniei de deschidere a mers în direcția salvării planetei, a protejării mediului dar și a păcii, un mesaj atât de necesar în contextul social actual global, când diferențele culturale creează terenul unor confuzii și ciocniri violente fără precedent oriunde în lume.
De altfel, Jocurile Olimpice funcționează ca un teren al întâlnirii marilor puteri și al diverselor culturi. Este un ring de ciocnire pașnică în care toate țările își măsoară forțele la nivel simbolic, sub supraveghere arbitrală. Națiile se poziționează unele față de altele, sau surprind prin talente excepționale, așa cum a fost cazul României, când Nadia a cucerit aurul la Montreal cu nota 10 și de atunci a rămas etalon al perfecțiunii în gimnastică. Existența jocurilor dă șansa unor astfel de clasamente. Azi, la Rio, fotografii acreditați surprind imagini cu valoare istorică ”grea”, ilustrând și mai bine intersecța între diversitate și culturalitate, prin sport, iar prin mijlocirea social-mediei ele ajung instant în toată lumea, emoționând în timp real miliarde de oameni.
sus: reprezentantele Coreei de Sud și cea a Coreei de Nord își fac un selfie împreună
Louis Purple este furnizorul oficial al ținutelor de defilare ale întregii delegații și suntem mândri să fim alături de atleții care luptă pentru medalii din 5 până în 21 august. Calificările sunt in toi și urmărim cu interes evoluția sportivilor români, bucurându-ne de fiecare avans către podium.
Dar ce a însemnat parteneriatul cu Comitetul Olimpic Român? Povestea noastră împreună începe în primăvara lui 2016 când am început să programăm etapele de lucru. Și nu este deloc ușor să fii furnizorul echipei olimpice pentru că demersul de producere al costumelor realizate pe comandă pentru fiecare sportiv în parte este anevoios și plin de surprize. Din peste 500 de posibili sportivi , în jur de 100 urmau să se califice la Olimpiadă, dar numele lor aveam să le aflăm cu doar câteva zile înainte de plecarea delegației.
Așa că ne-am pus pe treabă, știind că în toiul verii vom fi foarte prinși cu producția costumelor de ceremonie pentru clienții noștri – vara este sezonul nunților. Am luat măsurile fiecărui sportiv care ar fi putut să se califice, detașând câte o echipă Louis Purple în toate centrele din țară unde există baze de antrenament. Dar atenție – să faci un costum made to measure unui sportiv care se pregătește de olimpiadă nu e lucru simplu: la preluarea măsurilor ne-au anunțat cât de mult intenționează să pună în plus la antrenamentul grupelor de mușchi, cât vor da jos și, în funcție de sportul practicat, care braț, care coapsă urmează să capete în circumferință…
Am realizat două ținute: una casual compusă din sacou bleumarin și pantaloni albi la bărbați, respectiv sacou alb și fustă albastră pentru femei. Ținuta elegantă este alcătuită atât la bărbați cât și la femei, din costum bleumarin, cămașă albă și cravată bleumarin.
Ne-am străduit să le rezolvăm din mers, să rectificăm conform modificărilor post-antrenamente, ca sportivii să se simtă confortabil în ținutele Louis Purple și să arate impecabil. Și credem că ne-a reușit. La doar trei zile de la deschidere publicația Brit.co ne poziționa pe locul doi la capitolul ”etichetă”, lăudând ținuta casual în care au defilat sportivii noștri în frunte cu Cătălina Ponor, port-drapelul și gimnasta ambițioasă care la 29 de ani concurează cu tinere de 18.
Ne-a plăcut foarte mult experiența parteneriatului cu COSR prin prisma ocaziei de a cunoaște personal pe toți cei care au avut intenția să participe la Olimpiada de la Rio, printre care foști campioni, azi deveniți antrenori. E o șansă unică să intri într-o sală de antrenament și să dai mâna cu un Andrei Pavel, după care să glumești cu Horia Tecău și să râzi la poantele lui Florin Mergea. Sau să treci pe hol pe lângă Mihai Covaliu pe care l-ai urmărit fiind adolescent la televizor când a câștigat la Sydney primul aur olimpic la sabie, care îți răspunde salutului cu un zâmbet cald, chiar dacă nu te cunoaște.
Sportivii români, deși sub tensiunea pregătirilor ne-au întâmpinat mereu cu bună-dispoziție și glume, ca niște oameni firești, chiar modești, dar nu sunt oameni ca oricare alții pentru că odată ce intră pe terenul olimpic în fața a miliarde de oameni care îi urmăresc live devin stele și cei mai buni dintre ei rămân simboluri care supraviețuiesc peste generații.
Vrem să fim parte din acest proces de naștere al stelelor, așadar, hai, România!