A purta sau a nu purta… frac?

Aceasta-i întrebarea. Și este. Foarte pertinentă. Mai ales în anul 2017. Căci el apare în situațiile cele mai diverse.

Pe de o parte există un set de reguli, care au fost urmate cu strictețe secole de-a rândul, adunate în manuale dedicate normelor de conduită în societate. Ele au fost scrise pentru fiecare clasă socială și urmate ca atare. Pe de altă parte, însă, stă omul contemporan, cel care în 2017 poate să afirme: regulile sunt ale trecutului, epoca modernă reinterpretează totul. Așa este, dar atenție cum reinterpretează designerii și trend-setterii clasicul în epoca actuală. Nu oricum.

Cu toții ne amintim de filmul Titanic. Că am plâns sau nu la finalul tragic, nu mai întrebăm. Dar nu știm câte domnișoare nu au suspinat și la drama personajului Cal (interpretat de Billy Zane), un tânăr al upper-class-ului englez, moștenitor al unei averi considerabile și de un rafinament vestimentar fără cusur, părăsit de logodnică și rămas fără ditamai diamantul albastru ”Inimă a oceanului”. Da, el poartă frac în toate scenele filmului și este o încântare vizuală.

Cadru din filmul Titanic, în centru Cal, în frac (interpretat de Billy Zane)

Dar înainte de toate, să lămurim ce este acest ”frac”.

Fracul apare undeva în secolul al XVIII-lea, fiind unul din cele mai clasice tipuri de haină bărbătească des întâlnită și astăzi. Ceea ce nu e puțin lucru. Inițial, fracul apare în ținuta militară. Caracterisica principală este dată de construcția scurtă în față și de ”coada de rândunică” în spate, lungă până la nivelul genunchilor. Datorită acestui desen, fracul era relativ lejer călăreților, În față nu punea probleme, oprindu-se la nivelul bazinului, iar în spate, tăietura pe mijloc nu deranja postura, lăsând larghețe în mișcări și mobilitate a torsoului.

Morning coat, unul din multiplele tipuri de frac

Dandy Brummel

Bărbații din toată lumea ar trebui să îi mulțumească lui George ”Beau” Brummel, inițiatorul englez al curentului dandy, care urma să devină ulterior o filozofie a costumului și etichetei masculine. Dar asta este o altă poveste, pe care o vom dezvolta cu altă ocazie.

Pe lângă ținuta militară, fracul a început să fie purtat ca ținută de zi. Prin purtarea fracului de zi, societatea masculină a pătruns în modernitate, renunțând la înzorzonările de tip francez, prin epurarea formei și adaptarea look-ului masculin la schimbările sociale care vin o dată cu modernitatea.

O nuntă britanică în 1929

Astăzi, britanicii încă poartă fracul destul de mult, și îl întâlnim, conform etichetei, în cadrul evenimentelor elegante, de mare rafinament, atunci când se impune dress-code-ul de tip ”white tie”. Fracul apare și pe scenă, purtat de artiști, sau la diverse gale. În general, în mediul muzicienilor s-a păstrat aces cod vestimentar, și până acum cincisprezece-douăzeci de ani, dirijorii de orchestră purtau în proporție covârșitoare fracul în concert. Între timp, designul vestimentar a propus și aici formule din ce în ce mai avangardiste, tunica intrând în concurență cu fracul.

Actorul Benedict Cumberbatch la MET GALA în 2016 purtând frac

Unde mai întâlnim azi fracul? La ceremonii diverse precum nunta sau botezul. Și revenim la întrebarea din titlu: a purta sau a nu purta frac… la nuntă, spre exemplu? Răspunsul este, și s-ar putea să îi ia prin surpindere pe mulți dintre noi, nu, la nuntă nu este recomandat fracul. Nu în secolul nostru. Se purta în secolul trecut, dar o anumită derivare a fracului, acel morning coat englezesc. Dacă totuși, doriți foarte mult să purtați frac la nuntă, recomandarea specialiștilor este să îl construiți cât mai simplu, din țesătura fină, fără imprimeuri, și cu mare grijă la detalii. Needless to say că în atare situație, este recomandată consultanța unui specialist. Consultanță pe care Louis Purple o are pregătită pentru cele mai năstrușnice idei  privind ținuta de ceremonie. 🙂

Există, mai ales în societățile elevate, contextul care permite purtarea fracului chiar și la nuntă. Dar acolo deja vorbim despre statut social înalt, case princiare, titluri nobiliare. Desigur, în caz că sunteți invitați la un astfel de eveniment, recomandarea este aceeași: fracul trebuie să fie numai și numai elegant, iar nu ostentativ, pentru că fracul este ostentativ prin eleganță. Orice altă alterare i-ar știrbi din frumusețe.

Și, da, fracul este minunat să fie purtat. Întrebarea este mai degrabă: cum și în ce context?

Written by
No comments

LEAVE A COMMENT