Cum îți dai seama dacă costumul este business?

Din dorinţa de a ne raporta la etapa profesională în care ne aflăm, odată cu trecerea timpului apare în viaţa bărbatului necesitatea existenţei unor piese vestimentare de bază în garderobă.

na dintre cele mai importante piese este, evident, costumul pentru bărbaţi. În mod direct, printr-o acţiune conştientă, sau în mod indirect, din necesitate, vei lua decizia să îţi achiziţionezi primul tău costum business. Definiţia acestui costum pentru bărbaţi este foarte simplă şi uşor de înţeles: costumul business este aşa-numitul costum pentru birou sau piesa vestimentară pe care o purtăm atunci când trebuie să mergem la o întâlnire de afaceri.

Diferenţa dintre un costum obişnuit şi un costum business

Diferenţa dintre aceste două costume o constituie în primul rând culoarea materialului din care este confecţionat iar în al doilea rând imprimeul.

1) Culoarea – când vine vorba de culoare în mediul business, regulile sunt foarte stricte: predomină culorile bleumarin şi gri închis.

Costumul business bleumarin ar trebui să fie primul pe lista de achiziţii a oricărui bărbat datorită versatilităţii lui. Acesta se potriveşte tuturor culorilor de păr, ten, poate fi purtat la ţinute casual, ţinute formale sau, în cazul nostru, la birou. Se poate purta și la nunţi, botezuri şi înmormântări fără nici o problemă. Pe lângă acestea, sacoul şi pantalonii pot fi purtaţi separat pentru a crea un număr foarte mare de ţinute, cel mai des întâlnite fiind ţinutele formate din sacou bleumarin şi pantaloni chino. Revenind la subiectul business, la costumul bleumarin se poate asorta o cămaşă albă sau una albastru pal, alături de o cravată uni sau una cu ţesătură herringbone, cu condiţia ca acestea să fie discrete, atât din punc
t de vedere cromatic, cât şi din punct de vedere al ţesăturii.

Următorul pe listă este costumul gri închis. Asemănător costumului business bluemarin, cel gri este foarte versatil. Poate fi purtat la întâlnirile de afaceri, pe post de costum pentru birou, poate fi purtat seara alături de o cămaşă albă şi o pereche de pantofi negri, poate fi purtat în ţinute casual şi, nu în ultimul rând, sacoul şi pantalonii pot fi purtaţi separat pentru a crea alte ţinute. Pentru o ţinută business i se va asorta o cămaşă albă sau albastru pal, alături de o cravată uni sau dintr-o ţesătură herringbone discretă.

2) Imprimeul – sau mai bine zis lipsa acestuia.

Deoarece în mediul business se cere discreţie şi simplitate în ţinute, e recomandat să evidențiezi mai mult calitatea materialului folosit şi felul în care costumul este croit decât imprimeurile. Aşadar un costum business trebuie să fie croit în majoritatea cazurilor dintr-o ţesătură uni sau dungi discrete. Excepţie de la regulă se întâmplă să facă oameni foarte puternici din mediul afacerilor sau finanţelor care poartă un costum prin care transmit putere şi respect, caracterizat de o calitate excepţională, dintr-o stofă cu dungi evidente.

Ce să cauţi la un costum business?

Stofa
În primul rând stofa trebuie să fie de o calitate excepţională. Nu este recomandat să purtăm un costum din fibre sintetice din mai multe considerente: acestea nu lasă pielea să respire, nu sunt atât de confortabile precum fibrele naturale şi nu au aceeași anduranță la uzură.
După cum am menţionat mai sus, business-ul este un mediu unde trebuie să dai dovadă de sobrietate şi discreţie în ţinute, să pui accentul mai mult prin calitatea materialului folosit şi prin felul în care costumul este croit decât prin imprimeuri.

Croiul
Astfel, după ce alegem o stofă bună, croiul este următorul aspect important spre care trebuie să ne îndreptăm atenţia. Recomandat e să alegem o croială clasică, nici prea largă nici prea slim. Sacoul să fie cu închidere la doi nasturi, cu revere normale sau ascuțite şi două şliţuri la spate iar pantalonii să fie drepţi, fără pense. Un costum construit după aceste caracteristici clasice ne oferă siguranţa că nu vom da greş niciodată cu o astfel de ţinută.
Una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac bărbaţii este să aleagă un costum cu unul sau două numere mai mari, crezând că va fi mai comod. Total greşit, deoarece materialul care este în plus nu oferă confort ci, dimpotrivă, deranjează şi are un puternic dezavantaj estetic. La polul opus nu este recomandat să alegi un costum atât de strâmt încât să nu te vei putea apleca sau să nu vei putea întinde mâna peste nivelul umerilor atunci când îl porți.
Sacourile cu închidere la doi nasturi sunt cele mai versatile, se potrivesc oricărui tip de constituţie, indiferent că eşti scund, înalt, corpolent sau atletic. Un sacou cu revere normale este mai discret decât unul cu revere ascuțite, iar două şliţuri la spate oferă mai multă libertate de mişcare decât sacourile cu un singur sliţ.
Umerii sunt un alt aspect important după care trebuie să ne uităm, deoarece aceştia nu se mai pot modifica ulterior. În acest sens cusătura de la margine nu trebuie să depăşească linia umerilor. De asemenea e recomandat să eviți sacourile cu umerii prea întăriți dacă nu ai greutate peste medie.

Construcția
Pentru cei care îşi doresc un confort sporit sau să poarte un costum perfect autentic, există întotdeauna opţiunea unui sacou half-canvas sau a unuia full-canvas. Pe lângă confortul sporit pe care îl oferă, sacourile construite astfel se aşează mai bine pe corp, arată mai bine şi rezistă mai mult în timp, în special dacă obişnuieşti să-l duci la curăţătorie. Acest lucru se datorează faptului că sacourile half-canvas si full-canvas au întăriturile din păr natural, iar acestea sunt cusute, spre deosebire de un sacou obişnuit, termocolat, care are întăriturile din material sintetic şi sunt lipite de stofă cu adeziv.

Cele mai importante lucruri la un costum business dacă este purtat zi de zi

Dacă porți costumul zi de zi și dorești să se păstreze foarte bine și să te țină cât mai mult, ar fi bine să fii atent la:

1) Stofă – de preferat este un costum de lână virgină, lână începând de la seria Super 80’S în sus, sau lână combinată cu mohair, de la producători recunoscuți precum Vitale Barberis Canonico, Cerruti, Reda, Guabello, Carnet, Dormeuil, Holland&Sherry și alții.

2) Construcţie – cel mai potrivit costumul half-canvas sau și mai recomandat, cel full-canvas. Cele două construcții sunt cele care pe lângă rezistența mare la uzură aduc și un confort caracteristic, un sentiment greu de explicat în cuvinte.

Post Tags
Written by
Latest comments
  • Mi se pare pare foarte important că ați punctat importanța costumului realizat half-canvas și full-canvas. Felicitări!

  • I could not refrain from commenting. Very well written!

LEAVE A COMMENT