Cele mai întâlnite 5 greșeli
1) Costumul din brocart.
Hainele prea lucioase sau prezența brocartului este cea mai întâlnită greșeală în România. Indiferent despre ce ținută este vorba, nu există niciun motiv pentru folosirea unui material lucios sau brocart. Acestea sunt influențe asiatice și nu se potrivesc în ținutele masculine ale bătrânului continent.
2) Purtarea unui costum cu unul sau două numere mai mari.
Indiferent că vorbim de smoking sau de o ţinută business, confortul costumului este dat de calitatea stofei şi de construcţia sacoului, nu de faptul că îţi achiziţionezi haine mai mari decât ar trebui. În plus, un sacou larg cu mânecile prea lungi alături de o pereche de pantaloni prea largi şi prea lungi formează o imagine neplăcută pe retina privitorului.
3) Purtarea pantofilor maro la ținuta formală.
Folosirea pantofilor maro la ținutele formale este un faux pas larg răspândit. Indiferent de ținută, în contextul formal, bărbații poartă doar pantofi negri. Pantofii maro sunt bineveniți la ținutele informale, mai rar întâlnite la nuntă.
4) Purtarea unei cămăşi cu nasturi la smoching.
Un alt element considerat lipsit de rafinament este purtarea cămășii cu nasturi la ținuta black tie. Este important să respectăm codul vestimentar în detaliu atunci când vorbim de ținutele formale și mai ales de cele ultraformale. O alternativă modernă este cămașa cu nasturi acoperiți, potrivită mai ales dacă nu vrem un aspect prea formal.
5) Purtarea seturilor formate din cravată, batistă şi butoni.
Cravata şi batista sau papionul şi batista nu ar trebui să fie niciodată achiziţionate la set deoarece ele nu ar trebui să fie niciodată purtate împreună dacă sunt confecţionate din acelaşi material şi au acelaşi model de imprimeu. Aceste seturi denotă lipsă de gust, lipsă de creativitate şi nu au un aspect prea bogat.
La ce să fii atent când îți pregătești ținuta de mire
1) Acordă-ţi suficient timp.
O greşeală pe care o fac mulţi dintre bărbaţi este să-şi caute un costum de nuntă cu o săptămână sau chiar câteva zile înaintea ”marelui eveniment”.
Cu siguranţă vei vrea să fii în centrul atenţiei şi cel mai bine îmbrăcat bărbat în ziua nunții tale. Mai mult decât atât, peste zeci de ani când vei arăta nepoţilor pozele de la nuntă vei vrea să te uiţi la ele cu plăcere, ştiind că ai avut o nuntă impecabilă. Acest lucru se poate dobândi doar oferindu-ţi timp pentru a găsi un costum de mire în care să te simţi bine şi care să-ţi pună în valoare conformația fizică.
În principiu, ai două variante: să-ţi achizţionezi un costum gata făcut (pret-a-porter) sau să-ţi faci unul pe comandă (made-to-measure). În ambele cazuri te sfătuiesc să îţi acorzi în medie 60 de zile deoarece este nevoie de timp pentru a a te hotărâ asupra unui magazin care oferă servicii made to measure, e nevoie de timp din partea acelui magazin pentru a-ţi croi costumul, iar în cazul hainelor achiziţionate direct de pe raftul magazinului e nevoie de timp pentru a găsi un croitor bun care să le ajusteze conform măsurilor tale. Cu cât îţi acorzi mai mult timp, cu atât ai mai multe şanse să găseşti cea mai potrivită ţinută pentru tine la cel mai bun preţ sau să primeşti recomandări de la prieteni sau cunoştinţe care să te ajute. E vorba despre un costum pentru ocazii, despre o așa importantă zi, nu lăsa totul pe ultima sută de metri.
2) Investeşte în calitate.
Aici trebuie avute în vedere mai multe aspecte:
Stofa din care este croit costumul şi construcţia acestuia. De preferat ar fi o stofă din fibre speciale pentru ceremonie şi un sacou cu o construcţie half-canvas sau full-canvas.
Țesătura din care este confecţionată cămaşa;
Pielea din care sunt confecţionaţi pantofii şi construcţia tălpii. De preferat ar fi o talpă montată pentru pantofii de ceremonie.
3) Nu te îmbrăca cu ce e la modă, îmbracă-te cu ce ţi se potriveşte.
Degeaba se poartă o anumită culoare sau un anumit guler, daca acestea nu ţi se potrivesc. Citeşte materiale din domeniul stilului masculin sau apelează la un consultant vestimentar pentru a afla ce anume îţi complimentează conformaţia, în aşa fel încât să te simţi confortabil în costum şi să-l porţi cu încredere.
4) Acordă atenţie accesoriilor.
O ţinută atent accesorizată face diferenţa dintre o ţinută deosebită şi una obișnuită. Dacă porţi cravată, alege una din fibre naturale şi cu o construcţie de calitate. Dacă porţi papion negru, acesta trebuie să fie din mătase şi ar fi de preferat să fie self-tie, nu cu nodul gata făcut. În cazul în care alegi o cămaşă cu manşete duble, butonii ar trebui să fie dintr-un metal calitativ şi să fie cât mai simpli. Îți recomandăm nu să porţi ceas atunci când îmbraci un costum de mire sau unul de ocazii deosebite, savurează evenimentul fără să ai grija timpului. De asemenea, nu uita de batista de buzunar!
Ce să alegi, smoking sau costum?
Când vine vorba de a alege între un smoking şi un costum pentru ţinuta de mire, trebuie să te gândești la următorul aspect: vrei să investești pentru o ținută unică destinată unei singure zile sau vrei ceva care mai poate fi purtat şi după nuntă? Dacă vrei să dai totul pentru ziua nunţii, atunci alege un smoking; dacă ești mai practic și genul de persoane care poartă costum foarte rar atunci alegerea recomandată este un costum bleumarin. Se poate merge pe varianta unui costum uni bleumarin sau gri închis la care asortezi o cămaşă albă cu butoni şi o cravată sau un papion floral.
În ceea ce priveşte smochingul, ar mai fi de luat în considerare următoarele: este o ţinută care se poartă seara de drept, deci nu se recomandă ceremoniei religioase de dimineaţă şi se poartă alături de o cămaşă cu plastron, cu nasturi ascunşi sau cu butoni şi cu guler normal, nu guler “rândunică”. Acest guler “rândunică” (wing collar) este destinat ţinutelor fracului nu smochingului. De menţionat ar mai fi faptul că la smoching se recomandă purtarea bretelelor și de evitat cât posibil cureaua.
Mihai | April 27, 2016
|
Ce părere aveți despre așa zisele cravaliere?